Tiltalt for å la sine 130 griser sulte ihjel under grusomme forhold

Bilder fra en gård i Sverige der man ser likene til griser som har dødd av kannibalisme, sult og sykdommer. Foto: Länsstyrelsen i Halland

En bonde i Halmstads kommune i Sverige har latt 130 griser sulte ihjel. Grisene skal ha død av kannibalisme, sult og sykdommer.

«I politiavhør fremgår det at mannen skal ha forlatt griser i fjøset ettersom han ikke orket mer og det var lettere å stenge.»

En svensk bonde i Halmstad kommune i Sverige er tiltalt for å la 130 griser sulte ihjel, og å leve under grusomme forhold. Til tross for de klare bevisene som ble oppdaget under en tilsyn av gården benekter bonden straffskyld for dyremishandlingen, men innrømmer brudd på dyrevelferdsloven, skriver blant annet SVT Nyheter.

Tilsynet skjedde først etter et anonymt tips om at det var noe som ikke stemte helt  på gården.

Sammen med politiet besluttet Länsstyrelsen, som er tilsynsmyndighet i denne typen dyrevelferdsspørsmål, å utføre en øyeblikkelig kontroll.

I politiforhøret kommer det frem at bonden forlot grisene sine fordi han ikke orket mer, og at det var enklere å stenge og la grisene klare seg selv.

De 130 mishandlede grisene fikk ikke mat, noe som førte til kannibalisme, sult, sykdommer og til at samtlige av dyrene sultet ihjel. Etter å ha lidd en grusom skjebne ble de døde kroppene liggende på gården i lang tid.

Bonden påstår å ha slaktet dyrene, men innrømmer å ikke ha gjort det på korrekt måte. Istedenfor å skyte de i hjernen påstår mannen å ha skutt de i nakken, og fornekter at grisene sultet ihjel.

Ved obduksjon utført av Statens veterinærmedisinske anstalt (SVA), viste det seg at det ikke var noen boltehull å finne, noe som styrker mistanken om at grisene sultet ihjel.

Fakta

  • Statens veterinærmedisinske anstalt, SVA, er en sakkyndig myndighet med beredskapsoppdrag. Myndigheten er under det svenske Næringsdepartementet.
  • Länsstyrelsen tilsvarer de norske fylkeskommunene.