Storbritannia ønsker å forby import av foie gras

Den Britiske regjeringen planlegger å forby importen av foie gras. Noe som blir mulig etter landet går ut av EU. Det rapporterer The Times.
Tvangsforing av går
Tvangsforing av gås. Foto: Jérôme S. CC BY 2.0

Foie gras, også kalt gåselever, lages av leveren til gjess eller ender som er blitt tvangsfôret. Fuglene tvangsfôres gjennom et langt rør presset ned i fuglenes spiserør og deretter pumpes magen full av en matblanding rik på fett og karbohydrater.

Tvangsforingen skjer 2-3 ganger hver dag. De unaturlige store mengdene med mat fuglene daglig tvinges til å spise gjør at leveren deres kan bli 6-10 ganger større enn det som er normalt.

Foie gras
Foie gras.
Foto: Jacqueline Macou, Pixabay

Foie gras er en stor delikatesse i Frankrike, men på grunn av tvangsforingen er produksjonen av foie gras forbudt i flere land inkludert Norge. I Storbritannia har produksjonen av foie gras vært forbudt siden 2006. Til tross for forbudet kan man kjøpe det på grunn av loven om fri bevegelse av varer i EØS. Det er dermed tillatt å importere og selge gåselever både i Norge og Storbritannia.  

Brexit åpner muligheten for importforbud

Nå etter at Storbritannia gikk ut av EU i begynnelsen av 2021, jobber den britiske regjeringen med lovendringer som vil forby importen av alle former foie gras til landet.  

En talskvinne for the Department for Environment, Food and Rural Affairs sa at produksjonen av foie gras vekker store dyrevelferdsbekymringer og er med god grunn forbudt i Storbritannia. Nå vurderer regjeringen de neste stegene som kan tas.   

Bakgrunnen for å forbudet av foie gras i Storbritannia i 2006 var at det er kriminelt å tillate et dyr å lide unødvendig. Den britiske regjeringen håper på å få slutt for den britiske markedet for foie gras i løpet av nåværende parlamentsperiode.   

Storbritannia importerer cirka 180-200 tonn foie gras hvert år. Det sies at verdien av verdensmarkedet er mer enn 800 millioner britiske pund. Frankrike har til sammenligning et forbruk på rundt 18 000 tonn foie gras hvert år.

Tortur på boks

Elisa Allen, direktør for People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) ble glad for planen om å forby importen av foie gras i Storbritannia og sa: “Hvis vi må bruke bare fire ord for å beskrive foie gras må de være “groteskt”, “grusomt”, “ekkelt” og “uakseptabelt”.”

Kilde: Youtube

Og fortsatte “Når folk skjønner at den lages ved å tvangsfore ender og gjess gjennom rør som settes i halsen deres og ofte stikker hull i halsen eller til og med sprekker de indre organene da blir folk forferdet.

Et forbud av “tortur på boks” eksisterer allerede i Storbritannia og det neste logiske steget er å holde foie gras helt ute av landet”   

Kampanje mot Foie gras i Norge

Det burde være uakseptabelt å selge et produkt som baserer seg på dyremishandling som tvangsfôret Foie Gras i Norge, sier Niklas Fjeldberg i Anima.

Anima har siden oktober hatt en kampanje mot bedrifter som selger foie gras til sine kunder.

Niklas Fjeldberg, kampanjeleder i Anima har i lengre tid prøvd å starte en dialog rundt temaet med bedrifter i Norge.
Foto: Privat

– Selv om det i lang tid har vært kjent at ender og gjess blir tvangsfôret i Foie Gras produksjonen og at det er er smertefullt for dyrene, så finnes det fortsatt en rekke bedrifter og restauranter som selger denne dyremishandling til sine kunder.

Selv om Anima har fått noen til å slutte er de ikke fornøyd. Vi vil fortsette kampanjen til alle bedrifter og restauranter slutter å selge Foie Gras, vi skal ha et Norge fritt for Foie Gras, avslutter Fjeldberg.