Netflix drepte gris for underholdning og løy om det.

DANMARK: Mandag 8. november ble en gris drept i forbindelse med innspillingen av en serie for Netflix. OASA og Veganerpartiet har anmeldt hendelsen.
Netflix filmsett med griser
Netflix filmsett med griser. Foto: Veganerpartiet

Personer som selv identifiserer seg som ansatte i produksjonselskapet, påstår alt ble gjort «presis som det skal gjøres».

På forespørsel fra Maxmedia sier en talsperson for Netflix: «Netflix tar dyrevelferd på alvor. Ingen dyr ble skadet under filmingen av serien og alle lokale regler ble fulgt.» Selv etter å ha blitt konfrontert med at hendelsen er bekreftet av ansatte i produksjonselskapet var svaret: «Netflix kan med sikkerhet si at ingen dyr ble skadet under filmingen av serien.»

– De lyver

Valentina Crast, nestleder i OASA (Organisation Against the Suffering of Animals) fikk også samme tilbakemelding fra Netflix. – Jeg var personlig på settet og så grisene, jeg snakket med bonden som solgte grisene, og jeg vet hvem som skjøt grisen. Det er helt vilt at Netflix prøver å dysse dette ned.

Crast har også fortalt Netflix om hendelsen og fikk samme svar fra netflix. Likevel uttalte Netflix senest på fredag at ingen dyr ble skadet.

I følge Crast kom politiet og inspiserte settet, men konkluderte med at grisen ble drept av en sertifisert person. – De ignorerte det faktum at loven ble brutt i utgangspunktet, sier Crast. – Derfor har vi anmeldt hendelsen.

Anmeldt for dyremishandling

Dagen etter sendte OASA og Veganpartiet inn en anmeldelse av produksjonselskapet Copenhagen Cowboy til politiet.

I anmeldelsen viser de til at det i følge Dansk lov ikke er tillatt å påføre dyr «vesentlig ulempe» under filminnspilling. Å bli drept må anses å være en «vesentlig ulempe».

Netflix og filmindustrien har et ansvar

I livestreamen til Veganerpartiet på Facebook samme dag diskuterer de med personale fra produksjonsselskapet. Man kan høre personalet uttale: «Grisene skulle uansett dø.» og «Det var en gris som i forveien skulle dø som har vært en del av de her filmopptakene. Og som ble avlivet av sakkyndig …».

Veganerpartiet mener at filmindustrien har et ansvar og atfilmindustrien samlet må ta avstand fra slik behandling av dyr. Partiet kreverat Netflix og regissør Nicholas Winding Refn kommer med en offentlig uttalelse. – Hvor står de med hensyn til drap av dyr på settet for underholdnings skyld?

Nicholas Winding Refn har blant annet regissert Pusher filmene, og Drive med Ryan Gosling.

Demonstrasjon

Demonstrasjon foran Netflix-produksjon i Roskilde. Foto: Veganerpartiet

Flere kommunale og regionale kandidater var til stede fra partiet for å protestere mot produksjonen.