Kina begår folkemord, sier Canada og Nederland

Parlamentet i Nederland er det andre i løpet av en uke å kalle behandlingen av uigurene i Xinjiang “folkemord”
Det Nederlandske parlamentet
Det Nederlandske parlamentet Foto: JvL CC BY 2.0

Torsdag 26. februar stemte parlamentet i Nederland et uforpliktende erklæring som sier at Kinas behandling av den uiguriske minoriteten i Xinjiang kan kvalifiseres som “folkemord”. Dette er den første av slike reaksjonen fra et europeisk land og det andre internasjonalt i løpet av en uke. Den 22. februar kom det Canadiske parlamentet ut med en liknende uttalelse.

Uttalelsen til den nederlandske parlamentet kommer en uke etter at utenriksministeren Stef Blok sa at regjeringen i landet ikke var klar til å kalle det som skjer i Xinjiang “folkemord”. Istedenfor kalte han situasjonen “brudd på menneskerettighetene til uighurene i stor skala”.  

Parlamentsmedlemmene ble ikke fornøyd og ville at regjeringen skulle gå lenger enn det. Stortingsrepresentanten Sjoerd Wiemer Sjoerdsma fra Senter-venstreparti D-66 satte i gang forslaget og oppfordret regjeringen til å følge etter. “Interneringsleirene der cirka en million uigurer og andre muslimske minoriteter er innestengt er så store at de er synlige fra verdensrommet”, sa Sjoerdsma før avstemningen og fortsatte med “dette er den største fengslingen av etniske minoriteter etter andre verdenskrig”. 

Forslaget til det Nederlandske parlamentet sier også at handlinger utført av den Kinesiske regjeringen som «tiltak ment for å forhindre fødsler” og “det å ha konsentrasjonsleir” faller under den FN resolusjonen 260, kalt også United Nations Resolution 260 – Prevention and Punishment of the Crime of Genocide

Statsministeren Mark Ruttes konservative VVD parti stemte mot forslaget som fikk den Nederlandske utenriksminister Stef Blok til å påpeke at regjeringen unngår til å bruke ordet “folkemord” før enten FN eller den internasjonale straffedomstolen har kvalifisert situasjonen i Xinjiang som det. 

Kina avfeier kritikken

Den Kinesiske ambassaden i Haag i sin tur kalte enhver uttalelse om folkemord i Xinjiang “direkte løgn” og anklaget det Nederlandske parlamentet for “å bevisst ødelegge Kinas rykte og blande seg grovt inn i Kinas interne saker”.    

Canadas stemte for, statsminister Trudeau avstod fra å stemme

Tidligere denne uken 22. februar 2021, stemte det Canadiske parlamentet med 266 stemmer for og 0 stemmer mot et liknende uforpliktende forslag som anklager Kina i å begå folkemord mot uigurene. Til tross for at Statsministeren Justin Trudeau og hans regjering avsto fra avstemningen, flertallet av parlamentsmedlemmene inkludert representanter av statsministeren sitt parti stemte for forslaget.  

Forslaget anerkjenner at “det begås folkemord fra Kinesiske staten mot uigurene og andre tyrkiske muslimer”. I tillegg oppfordrer de Den internasjonale olympiske komité til å flytte de vinterolympiske lekene 2022 fra Beijing.

USA og FN også kritiske

19.januar 2021 kom også USAs utenriksdepartement med en offisiell uttalelse der Kinesiske regjeringen ble anklaget i å begå folkemord mot den uiguriske minoriteten.  

Også FNs høykommissær for menneskerettigheter Michelle Bachelet sa i sin tale for den 46. sesjonen av FNs menneskerettighetsråd at Beijing begrenser grunnleggende sivile og politiske friheter i Xinjiang og Hong Kong i den nasjonale sikkerheten sitt navn.