Israel forbyr salg av pels

Israel blir verdens første land til å forby salg av pels for mote.
rev i bur
Norsk rev i bur, fra Oppland 2017. Foto: Nettverk for dyrs frihet

Det melder The Jerusalem Post den 10. juni. Det er ikke et fullstendig forbud ettersom det i enkelttilfeller vil bli gitt ut tillatelser til f.eks. religiøse anledninger.

Overgangen til å forby pelshandel gjør Israel til det første landet i verden som gjør det. Tidligere har den amerikanske delstaten California har et forbud mot salg av pels til moteindustrien i 2019. Det finnes også flere byer som har et forbud mot pelshandel, blant annet São Paulo i Brasil sammen med noen byer i USA.

I oktober ble planene først kunngjort av miljøvernminister Gila Gamliel, og det ble gjort klart at fremtidige tillatelser for pelshandel fortsatt ville bli gitt ut, men bare i visse tilfeller. Disse tillatelsene vill bli gitt av “Israel Nature and Parks Authority”, men disse nye kriteriene vil begrense dem til å bli gitt ut bare i tilfeller av «vitenskapelig forskning, utdanning, for instruksjon og religiøse formål og tradisjon.»

– Pelsindustrien forårsaker drap på hundrevis av millioner dyr over hele verden, og innebærer ubeskrivelig grusomhet og lidelse. Å bruke huden og pelsen til dyr for mote er umoralsk, sa Gamliel til The Jerusalem Post.

En haredi-jøde med en shtreimels hat, som er et tradisjonelt plag. Foto: Dennis Jarvis, CC BY-SA 2.0

Sistnevnte kategori, tradisjon, har potensial til å være spesielt omstridt på grunn av rollen som pels spiller i tradisjonene til haredi-jøder, som ofte bruker pelshatter kalt shtreimels, selv om det er mulig at de får et unntak.

Dyrerettighetsorganisasjonen PETA hyllet også flyttingen som en «historisk seier», og skrev på Twitter at den «vil beskytte utallige rev, minker, kaniner og andre dyr fra å bli drept voldsomt for deres hud.»