Aktivist påkjørt og drept av dyretransport

Regan Russel som ble påkjørt og drept av dyretransport holder en plakat som advokerer for dyrs rettigheter. Foto: Animal Save

Vi er knust over å måtte kunngjøre den tragiske dødsfallet til Regan Russell i går. Hun døde etter å ha blitt påkjørt av en dyretransport full av griser, forteller Toronto Pig Save på Facebook.

Hun deltok under en av mange protester mot at ti tusen griser blir slaktet i Toronto hver dag. Toronto Pig Save-aktivister har holdt vaker (vigils) utenfor Fearmans slakteri siden 2014.

Arrestert 11 ganger for sivil ulydighet

Hun bar vitne i dag for å tilby vann til grisene på en glovarm dag, og ga dem et siste øyeblikk av fred – slik hun hadde gjort mange ganger før i lovlig protest.

Regan har kjempet for dyr siden 1979 og deltok på vaker eller såkalte vigils i årevis og brydde seg dypt om rettferdighet for dyr, likestilling og beskyttelse av sårbare grupper. Hun ble arrestert 11 ganger for sivil ulydighet for å hjelpe dyr.  Hun deltok på protester mot behandlingen av sledehunder, til å protestere på vegne av seksuelle overgrepsofre mot Bill Cosby da han talte i Hamilton. Forrige uke deltok hun på en Black Lives Matter-protest i Hamilton og hun gikk på vigil hver søndag. I går var det en spesiell vigil for grisene i protest mot den nylige vedtatte ag-gag-loven. Mark, partneren hennes sier Regan var så fast bestemt på at hun ville gi penger og til og med livet sitt for dyrenes rettferdigheter.

«Regan var en snill, elegant, sterk og modig person,» sa Anita Krajnc, grunnlegger av Animal Save Movement. «Hun var en mentor for andre, og hun gjorde alltid aktivisme med godhet i hjertet.»

To dager etter kontroversiell landbrukslov

Den tragiske dødsfallet kommer to dager etter at den kontroversielle «ag gag» loven, 156, ble vedtatt i Ontario. Lov 156 er laget for å dekke over dyremishandling på gårder og under transport.

I februar ble loven møtt med massiv protest fra dusinvis av canadiske jusprofessorer og eksperter i grunnlov- og strafferett. Ontarios nye lov 156, «Sikkerhet mot ulovlig inntrenging og matbeskyttelse», 2019 (Security from Trespass and Protecting Food Safety Act, 2019). Vil i følge ledende eksperter på Canadiske rett krenke enkeltpersoners rett til ytringsfrihet og fredelig forsamling. Loven anses som en såkalt «ag gag»-lov som vil gjøre det ulovlig for varslere og ansatte å avsløre eller melde i fra om dyremishandling på gårder og under transport.

Ber om at grisene frigis

Toronto Pig Save ber nå om at Michael Latifi, administrerende direktør ved Fearmans slakteri, løslater grisene som var på transportbilen som drepte Reagan til et fristed som et tegn på medfølelse og respekt.

Toronto Pig Save vil holde en vake utenfor Fearmans slakteri for å hedre livet hennes. – Akkurat som vi protesterer mot Fearmans for å ha myrdet uskyldige vesener, vil vi ikke holde igjen nå som de skamløst har stjålet livet til en kriger. Hun døde og kjempet mot en bransje som skjuler sannheten, som vi ser i den nye loven som ble vedtatt for bare noen dager siden.

Leder i Animal Save Norge:
-Ikke overrasket

I 2018 var Oslo Animal Save ved Fatland Slakteri. Da de forsøkte å få sjåføren til å avse to minutter for en vennlig prat valgte sjåføren å kjøre på aktivistene for å få de ut av veien i stedet.

Stine Olsen i leder i Animal Save Norge var på Fatland i 2018. Hun har deltatt på utallige vigils i Norge og sier hun ikke er overrasket over at noe slikt skjedde. “De kjører ofte veldig fort og aggressivt. For få dager siden diskuterte vi dette på en vigil her i Norge. Selv er jeg redd for å prøve å stoppe biler på denne måten fordi de kommer alltid så fort. Hun jeg snakket med spurte meg om jeg ikke trodde de hadde stoppet. Da sa jeg, det hadde ikke forundret meg om de bare kjørte på, og så skjedde dette i dag i Canada.” 

Video fra vake i Oslo i 2018

Hendelser som dette er dessverre ikke av unik karakter. I 1995 døde den 31 år gamle dyrevernsaktivisten Jill Phipps i Baginton, England da hun ble påkjørt av slaktebilen hun forsøkte å stanse. Phipps død ble erklært en ulykke. Den tragiske hendelsen etterlot en sønn uten sin mor. 

Vaker