Vegansk Julefestival tilbake

Julefestival
Oversikt over 2019 Vegansk Julefestival
FOTO: Vegansk Julefestival

Etter tre års pause kunne hundrevis besøkende igjen samles for å feire god mat og julestemning på Vegansk Julefestival.

Thomas Olsen og André Skoog, ved «Vegansk Julefestival»
Foto: Vegansk Julefestival

Hvem står bak «Vegansk Julefestival» og hvor lenge har dere holdt på med festivalen?

– Jeg er initiativtaker for festivalen og har tidligere arrangert alene, men nå har jeg slått meg sammen med Andre Skoog som tidligere drev butikken Plantemat og nå gjør vi festivalen sammen. Det er veldig deilig å være to. Vegansk Julefestival ble for første gang arrangert i 2015.

Det har blitt en større trend med vegetarisk og plantebasert mat de siste årene, merker dere selv en økt pågang og har det hatt noen innvirkning på festivalen?

– Vi merker en stadig økende interesse for plantebasert mat og en vegansk livsstil. Matkursene våre er svært populære og det var veldig gøy å se at så mange tok turen innom festivalen i helgen.

Hvorfor har dere opprettet akkurat en Vegansk Julefestival, og hva skiller dere fra andre julefestivaler?

– Vi ønsket å ha et alternativ til de andre julemarkedene hvor det ofte er mye kjøtt, pels, utstoppa dyr osv. Vi ønsket å skape et fristed for alle som er glade i dyr og ikke ønsker å utnytte dem. Gjennom festivalen ønsker vi å vise at man kan fortsatt spise god mat, kaker og kjøpe fine julegaver selv om man er veganer.

Julefestivaler handler som regel om god mat og hygge, hvorfor har dere da valgt å inkludere kurs og foredrag om negative- og uhyggelige ting?

– Det eneste foredraget vi har i år som kan være litt ubehagelig for noen å høre på er foredraget med Norun Haugen som gikk undercover i kjøttindustrien i fem år. Vi ønsket å ha med noe som kunne fortelle hvordan det er fra dyrenes perspektiv. Vi glemmer dessverre dem i julen. Vi snakker så mye om nestekjærlighet og varme i julen, men alle de verdiene kaster vi ut av vinduet når det gjelder dyrene i kjøttindustrien. Det ønsker vi å sette mer fokus på.