Dyrebeskyttelsen oppfordrer til å kastrere katter på «Black Friday»

katter
Hjemløse katter. Foto: Dimitris Vetsikas / Pixabay

Sterk økning av hjemløse kjæledyr i Norge. 90% er katter, som havner på gaten eller ute i naturen.

– Antallet eierløse og forlatte katter som får hjelp fra våre lokalavdelinger øker for hvert år. Kastrering og ID-merking forhindrer uønskede kattunger og hjemløshet, og gjør det mulig å gjenforene bortkomne katter med dyreeier. Vi håper at denne kampanjen vil føre til at årets kattunger og alle kattemødre blir kastrert og ID-merket, sier Åshild Roaldset, daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge.

Et samfunnsproblem som kan løses
Ifølge Dyrebeskyttelsen så har de 27 lokalavdelinger som hvert år må ta imot over 6000 nye hjemløse dyr. Kattene som kommer ditt er enten kommet seg vekk hjemmefra, blitt dumpet av eier eller er født av en allerede hjemløs kattemor. Uten ID-merking er det svært vanskelig å gjenforene katten med sin familie.

Hvert år fødes titusenvis av «uønskede» kattunger. Dette skjer fordi kattens verger lar den gå ukastrert utendørs. Katter har høy forplantningsevne og kan få hundrevis av etterkommere på få år. Den som er verge av kattemor, blir også verge for kattungene.

Et økende problem
Antall hjemløse dyr øker hvert år. I 2009 hjalp Dyrebeskyttelsen Norge 3 641 hjemløse dyr. For 2019 er tallet gått opp til 6069 dyr. 

Ifølge Dyrebeskyttelsen sin nettside har Mattilsynet kommet ut med at det er cirka 750 000 katter i Norge. Hvor mange som er en del av husholdning eller hjemløse er vanskelig å anslå. 

I Norge er det ingen krav om å kastrere / sterilisere familiedyr, slik som det i sommer ble i Sverige. Der ble det pålagt å sørge for at katter ikke formerer seg ukontrollert og det ligger sterke føringer for å kastrere katter som går ute. I Norge er registrering av katt ikke like vanlig som registrering av hund.

Dyrevernorganisasjonen samarbeider med dyreklinikker
Dyrebeskyttelsen forteller at kampanjen kommer nå i vinterhalvåret for når sola snur og dagene blir lengre blir katter veldig fruktbare, og oppfordrer derfor alle til å kastrere kattene sine nå før våren, for da blir det for seint.

De har et landsdekkende samarbeid med dyreklinikker, som koordineres av alle lokalavdelingene, og de som ønsker å ta tilbudet bør kontakte en av avdelingene.