Prøver å redde 20 ullgriser

To kvinner fra Stavanger samler inn penger for å kunne omplassere og redde griser fra slakt.
En av ullgrisene som graver i jorden.
En av ullgrisene fra gården. FOTO: Mari

To kvinner fra Stavanger samler inn penger for å kunne omplassere og redde griser fra slakt.

Ser på seg selv som dyreelskere

Mari og Ingunn er henholdsvis veganer og vegetarianer. De har omsorg for flere dyr selv, som hester, katter og hunder. – Vi ser på oss selv som dyreelskere, sier de.

– Det hele startet en dag jeg skulle handle noen grønnsaker i butikken på Ullandhaug. Jeg sto å så på grisene som er veldig fine før jeg gikk inn i butikken. Da jeg betalte sa jeg til han i kassa at jeg likte grisene og håpet at de fikk et langt liv. Han svarte de skulle bort i løpet av høsten og spurte en annen som hadde med grisene å gjøre som tilfeldigvis akkurat da kom inn i butikken om hva som skulle skje med dem. Han svarte at det var en restaurant i Stavanger som var interessert. Jeg gikk hjemover litt trist og måtte nevne dette for Ingunn og sånn bestemte vi oss for å starte en redningsaksjon for grisene.

Griseflokken består av 9 hanngrisunger som er 6 mnd gamle, 7 hunngrisunger som er 6 mnd gamle, 3 purker som er 2 år gamle og 1 råne som er 2 år gammel.

Hva skjer med grisene om dere klarer å redde de?

– Det vi har gjort er å kontakte gårder direkte og lagt ut annonse på Finn.no for å få omplassert grisene til noen som har plass, mulighet og ressurser til å la dem leve et godt og langt liv. Vi har funnet riktig kandidat, en bonde som skal overta alle sammen som har masse område. De skal beite i utmark og tråkke opp jorda slik de gjør naturlig for å hindre at området gror igjen. Han har dyr fra før og har jevnlig veterinær som kommer og ser over dyra. Han skal ikke slakte dem eller drive griseproduksjon, men ha dem til å holde jorda og vil la dem leve et godt og langt liv. Vi har også planer om å skrive en kontrakt med bonden for å forsikre oss om at grisene ikke blir drept, og hvis han ikke lengre kan ha dem skal de tilbake til oss for omplassering.

En av de 20 ullgrisene som graver i jorden.

Norsk vegansamfunn er positive

Samuel Rostøl i Norsk Vegansamfunn er i utgangspunktet kritisk til å gi penger til dyreindustrien for dyr. – Å gi kjøttindustrien penger for individer innebærer i praksis bare at man betaler for at neste besetning skal ta deres plass – det kan føre til at enda flere dyr blir avlet opp for slakt. Om det skjer har man reddet noen dyrs liv, men også samtidig støttet apparatet som utnytter dem i utgangspunktet.

Om det er snakk om en bonde som planlegger å stoppe med hold av dyr stiller saken seg annerledes. Mens jeg helst ser at dyr gis sin frihet kostnadsfritt forstår jeg at en bonde ikke alltid har økonomisk frihet til å ta et slikt valg. I slike tilfeller så er jeg og Norsk vegansamfunn positive til en slik løsning.

Kvinnenes svar på dette med at – Bonden skal avvikle griseholdet så det vil ikke fortsette å avles eller drives med kjøttproduksjon på gården. Derfor støtter de ikke at andre griser skal ta deres plass.

Trenger hjelp til å redde dyrene

– De sier de startet aksjonen for å redde dyrene etter de snakket med bonden, og han sa seg villig til å gi grisene over til dem hvis de betalte for kostnadene relatert til å holde dem opptil nå. Hvis de ikke får samlet opp pengene var han nøtt til å selge dem til slakteren for økonomiske grunner.

spleis aksjonen deres skriver de

– Alle pengene fra spleisen går til å betale for grisene, kastrering av rånen og transport av grisene til nytt bosted. Om spleisen går i overskudd settes midler av til fremtidige veterinærutgifter for grisene, og til fremtidige redningsaksjoner av dyr.