Eidsvoll bygdetun slutter med griseslakt

eidsvoll bygdetun
Eidsvoll Bygdetun, MiA. FOTO: Espen Xandrius Leinæs

Museene i Akershus (MiA) har besluttet å slutte med griseslakt ved Eidsvoll Bygdetun. Vidar Mørch, Kommunikasjonsdirektør ved MiA har bekreftet at griseslakt ved museet skal avsluttes. Dyrerettighetsorganisasjonen Direct Action Everywhere Oslo som har demonstrert mot slaktedagen flere ganger applauderer beslutningen.

Vidar Mørch portrett
Vidar Mørch, Kommunikasjonsdirektør i MiA. FOTO: MiA

Mørch i MiA sier at de har bestemt seg for å slutte med griseslakt etter en helhetsvurdering. Museet viser et bygdesamfunn fra 1700- og 1800-tallet, der det ble blant annet vist hvordan slakt av gris foregikk i denne perioden. “Vi kommer til å endre på arrangementet på Eidsvoll Bygdetun, men hvilken form det tar er enda ikke avgjort, sier Mørch og fortsetter: “Det kommer ikke til å foregå griseslakt, og det vil på en eller annen måte ta for seg hvordan maten ble til på gårdene i tidligere tider. Ut over dette, er vi ikke avklart på hvordan opplegget skal bli.»

DxE Oslo har gjennomført to demonstrasjoner i 2018 og 2019 på slaktedagen til museet der de blant annet lenket seg fast i porten til grisebingen. De mente arrangementet var en form for underholdning som brøyt med Norsk lov. – Det å ta noens liv bare for å vise hvordan slakting ble gjort i gamledager er totalt unødvendig, sier Hagen Andersson i DxE. Hun mener det finnes det mange tradisjonelle måter å undervise på som feks. bøker, historiefortelling eller filmer. Og føyer til “Når man vet at dette er alternativer som enkelt kan benyttes, blir det tydelig at det å faktisk ta noens liv foran et publikum som jubler og klapper når boltepistolen smeller er underholdning.»

Maxmedia har tidligere skrevet om DxE som aksjonerte mot slaktedagen.

politiet bærer bort aktivister
Politiet bærer bort aktivistene ved Eidsvoll Bygdetun under DxE demonstrasjonen i 2019. FOTO: Espen Xandrius Leinæs

Gledeshyl over slutt på slakt

Min første reaksjon var et lite gledeshyl og en spontan piruett på kjøkkengulvet, sier Veronika Hagen Andersson. – Jeg er så stolt over å ha samarbeidet med så mange engasjerte og flinke aktivister som har fått en slutt på denne utdaterte tradisjonen. Det viser at det vi gjør nytter!

Dialog og kommunikasjon

Veronika Andersson portrett
Veronika Andersson, Direct Action Everywhere Oslo. FOTO: Wenche Bjerre

Men det har ikke bare vært demonstrasjoner og protester, det har også vært kommunikasjon mellom DxE og Museet. På spørsmål om oppførselen til DxE Oslo under selve demonstrasjonene hadde Mørch ingen kommentar, men sa “Dialogen med DxE har vært ryddig nok.”

Hagen Andersen i DxE på sin side mente at “med mer åpenhet for å utfordre egne holdninger og vilje til en ærlig dialog fra museets side kunne begge aksjonene enkelt vært unngått. Vi mener at vi i vår kontakt med museet i forkant av slaktedagene strakk oss langt i våre forsøk på å finne en alternativ løsning på det tradisjonelle arrangementet.”

Positiv til slaktedag

Zoolog Petter Bøckman mente at slaktedager som MiA utførte er viktige bidrag for å gi folket et mer realistisk bilde til hvor maten vår kommer fra. I våre dager er det alt for mange som aldri har opplevd at maten vi spiser faktisk er døde dyr, og ikke oppstår av seg selv som ferdig vakumpakkede kjøttstykke i kjøledisken. I disse urolige tider slik vi har nå om dagen er det dessuten ekstra viktig at selv rudimentær kompetanse om slakt finnes i befolkningen.

Petter Bøckman portrett
Petter Bøckman, zoolog/museumslærer ved UiO. FOTO: UiO

 – Kunne blitt gjort bedre

DxE Oslo argumenterer at grisene blir påført unødvendig stor lidelse ettersom de to grisene ble slaktet foran hverandre, der de kan se, lukte og høre hverandre når artsfrender blir drept. Har du en kommentar til dette? Hvordan opplever grisene det?

– Det er aldri moro å dø, og vi skal minimere dyrenes lidelse. Her slipper jo dyrene transporten til slakteriet, som er en svært viktig del av stresset slaktedyr utsettes for.

Selv om Bøckman var positiv til å vise slakting foran et publikum mente han at det kunne bli gjort på en bedre måte. – Jeg ville ha sørget for å slakte litt annet sted i anlegget, et stykke unna grisebingen. Grisen bruker lukten heller enn øynene, så slaktingen burde foregå nedvinds bingen, så den gjenværende grisen luktet minst mulig. Så lenge man unngår å gjøre grisene engstelige, så den ikke begynner å hyle, da er dette så rent og ryddig som man kan gjøre det.

Hvordan griseslakten foregikk

Slaktedagen på Eidsvoll Bygdetunn har foregått någelunde likt de årene arragamentet har pågått. Videoen viser hvordan grisen blir drept og delt opp i biter, fra 2012.

Slakting av gris på Eidsvoll bygdetun. Video: Trine Grønn Iversen

Endringer

april 13, 2020 19:31
Endret fotograf fra "Espen Leinæs" til "Espen Xandrius Leinæs" som er det fulle navnet til fotografen.