Maxmedia, de glemte perspektivene

Maxmedia, Journalistikk for de undertrykte.

Medier omtales ofte som den fjerde statsmakt, de kan forme et lands meninger med informasjonen og perspektivet de bringer. Uavhengig av finansiering så er det som regel de rike og mektige som hylles med spalteplass. De fattige og undertrykte er heldige om de får en notis. Derfor vil Maxmedia alltid holde fokus på de glemte krisene, men vi klarer det ikke alene.

Kyllinger i bur
Foto: Andrew Skowron / Open Cages

Få andre områder viser mangel på offerets perspektiv så tydelig som de som handler om dyr. Derfor skriver vi også mer om dyr enn andre utsatte grupper.

Norge fremholdes som et eksempel til etterlevelse med sitt mediemangfold. Likevel eies så å si samtlige aviser av noen få mediehus. I motsetning til de fleste medier, ønsker vi å ikke være avhengige av reklameinntekter for å opprettholde vår journalistikk. Vi vil heller ha tusenvis av engasjerte følgere som støtter arbeidet vårt direkte. Vårt mål er å utvide plattformen, produksjonen og teamet. Vi ønsker å lage et mangfoldig innhold og inviterer deg til å bidra.

Fire områder hvor Maxmedia skal være annerledes, og hvorfor vi trenger deg

Maxmedia har derfor utformet en utvidet redaktørplakat hvor vi ikke bare definerer hvordan vi skal skrive sakene vi skriver, men også hvorfor:

Vi setter navn på undertrykkelsen

Vi lever alle i et samfunn formet rundt maktens interesser. Om vi ser hvordan de politiske prioriteringene på grunn Koronakrisen har vært så ser man tydelig at det er de med mest penger som får mest og raskest støtte. I Norge ble redningspakker til multinasjonale kjeder allerede utbetalt etter noen uker. Noen norske arbeidsledige derimot venter enda på sine utbetalinger. Likevel er saken enda mer grotesk. For samtidig som bedriftene mottar penger fra norske myndigheter, presser de prisen på varer de allerede har bestilt og som er produsert.

Selv om Norge er ganske unikt i verdenssammenheng med relativ høy grad av likestilling og universelle rettigheter er vi likevel bygget opp rundt å ivareta interessene til de med makt og innflytelse. Verden går ikke rundt uten gode forhold til de rike blir vi fortalt gang på gang. Det vi har sett under koronakrisen er derimot svært tydelig det motsatte. Verden går ikke rundt uten de essensielle jobbene. Ny luksusbil, ny Louis Vuitton veske eller nye klær var ikke viktig under koronakrisen, vi har ikke en gang savnet disse tingene. Det vi trengte var matsikkerhet og en velfungerende velferdsstat. Man trenger bare å se til Storbritannia og USA hvor kapitalismen og new public management har rammet hardest for å se hvor galt det kan gå.

Så hvorfor må stadig undertrykte grupper slik som fattige, flyktninger, fremtidige generasjoner, dyr og natur stadig vike når avgjørelser skal tas og saker skrives? Jo et begrep er temmelig beskrivende for problematikken: “Det selger ikke”. 

Nei urettferdighet og undertrykkelse selger selvsagt ikke, men tanken om at noe ikke er viktig om det ikke selger er et samfunnsproblem. Ingen er fri før alle er fri. Derfor skriver vi om det som er viktig, ikke det som selger.

Vi omfavner universelle rettigheter

I Maxmedia forholder vi oss til at alle dyr (herunder mennesker) har iboende verdi og burde dermed ha universelle rettigheter. Når norske medier skriver om forfulgte homofile, kristne og muslimer i andre deler av verden tar man som regel offerets perspektiv, ikke de som utfører volden. Likevel kan de samme mediene skrive fra overgripernes perspektiv i saker som er politisk betente eller fra menneskets perspektiv i saker som tydelig handler om dyr som er offer for vold fra mennesker.

Få andre områder viser mangel på offerets perspektiv så tydelig som de som handler om dyr. Derfor skriver vi også mer om dyr enn andre utsatte grupper.

Vi omtaler de glemte krisene

Leser man norske medier i dag blir ofte små nasjonale saker slått opp stort, mens store kriser eller skandaler fra andre land stadig må vike. Vi tror at å skrive på norsk om saker som rammer mange er et viktig middel for å snu undertrykkelsen og øke bevisstheten om hva som må gjøres.

Derfor skriver vi om f.eks om Bolivia hvor USA og Norge var raske med å offisielt gratulere de urettmessige lederne etter et udemokratisk statskupp. Eller om dyr som dør på grunn av menneskelig svik eller overlagt drap.

Vi følger utvidede fakta-sjekkende retningslinjer

Vi tror på etterrettelighet og åpenhet, derfor følger vi det Internasjonale Faktasjekk Nettverket (IFCN) ved Poynter sine retningslinjer for faktasjekking. Les mer om våre retningslinjer her.

Vi er her for å fremme saken til alle undertrykte individer, grupper og temaer. Støtt oss i kampen for uavhengig media i Norge.

Magnifier, Newspaper, History, Glass, Zoom
Foto: Shotput /Pixabay

Jobb med oss

Er du en engasjert sjel som har lyst å gjøre en forskjell? Send en epost til oss på [email protected] eller gjennom kontaktskjemaet vårt.