Den vanskelige aktivismen

Extinction Rebellion aktivister sperrer veien, med et banner som sier "Beklager bryderiet, men vi prøver å redde verden." Foto: Kristian Nygård
Extinction Rebellion aktivister sperrer veien, med et banner som sier «Beklager bryderiet, men vi prøver å redde verden.» Foto: Kristian Nygård

Mindfulness, yoga, pauser, terapi og kunsten å gi faen. Er det mulig å ta innover seg urettferdigheten i verden, uten å møte veggen?

Det interessante er at veldig mange som engasjerer seg allerede har opplevd noe inngripende i livet. Mistet en nær, eller selv overlevd kreft, depresjon, samlivsbrudd eller konkurs. Etter å ha prøvd å løpe fortere og fortere i hamsterhjulet har de til slutt falt av, og da de reiste seg igjen hadde de et nytt perspektiv og et nytt blikk på verden vi lever i. 

Aktivisme kan gi pågangsmot, mening, inspirasjon og en euforisk lykkefølelse. Du var der, du prøvde, du sa ifra og du kjempet. På den andre siden kan det være overveldende, ensomt og destruktivt. Alt for mange går til grunne i kampen for en bedre verden. For du vil bli hetset, hatet, mobbet og bli sett rart på. Uretten, ødeleggelsen og lidelsen er for mye å bære på egne skuldre, og vanskelig å legge bort når du først har tatt det innover deg. 

(Saken fortsetter under bildet)

Anette-og-Ferdinand
Anette Westgaard og geitebukken Ferdinand fra Dale Store Gård lader opp med nesenusser. Følg Dale Store Gård på instagram for å se dyr som har det godt. Foto: Anette Westgaard

Men du lever i ei boble. For når parolene er pakket vekk, og trøkket i kommentarfeltet har stilnet, så sitter du alene igjen. Verden ruller videre som om ingenting har skjedd. 

Kampen du kjemper kan føles forgjeves. Rettferdighet mellom mennesker, for dyr og kampen for levende økosystemer utfordrer strukturene vi lener oss på. En radikal omveltning vil ødelegge for alle som beriker seg på urettferdigheten i verden.  Det er behagelig å leve som om vi hadde tre jordkloder, og ubehagelig å tenke på dem det går utover. Derfor lukker de fleste øynene og føler de fortjener biff og et par sydenturer i året. Det er lettere, og alle andre gjør det jo. Forbruket er grunnlaget for velferdsstaten. Og du vil vel ha gode skoler og aldershjem?

Problemet er at vår velferd går på bekostning av andres ve og vel. Politikere styrer etter hva som er best for dem som kan stemme på dem nå, ikke hva som er best for folk på andre siden av kloden og dem som kommer etter. Du ser, du sier ifra, men du blir ikke hørt. For mange oppleves det håpløst, og det er når den følelsen kommer snikende du må redde deg selv.

(Saken fortsetter under bildet)

Halat Sophie mediterer ute
Halat Sophie finner energi mellom slagene ved å gjøre Yoga og ved å reflektere over det hun har å være takknemlig over. Følg henne på instagram for inspirasjon. Foto: Halat Sophie

Derfor skal du først vite at det du gjør faktisk nytter. Ingen rettighetskamp har vært enkel, men alle har fått sine gjennombrudd fordi noen gjorde som deg. Derfor skal du ikke tenke på alt du burde gjøre, men være fornøyd med å ha gjort noe. Du kan ikke regne med at noen andre vil gjøre det, så gi deg selv skryt. Du har grunn til å være stolt. For du prøver. Det er mer enn hva de fleste kan si. 

Det andre du kan gjøre er å snakke om følelsene dine. Det er lov å føle seg misforstått, lei, frustrert, sint og oppgitt. Finn en gruppe der det er mulig, eller gå til en psykolog. Å få sortert tanker, ventilere følelser og bare få snakka ut er viktig for alle. Bare å skrive ned tanker og følelser kan faktisk hjelpe.

(Saken fortsetter under bildet.)

Skrive i en notatbok
– Bare å skrive ned tanker og følelser kan faktisk hjelpe, skriver Vegard B. Eid i denne kronikken. Foto: Pexels/Pixabay

Lær deg å koble av. Verden går sin gang selv om du tar en pause og lader opp til ny kamp. Finn måter å slappe av på. Noen har nytte av mindfulness, andre yoga. Gå en tur, se en serie, ta en treningsøkt, eller les en bok som er morsom eller spennende. Det finnes også enkle meditasjonsøvelser som kan hjelpe deg med å koble av. Det finnes faktisk gode og positive nyheter også, oppsøk dem og nyt dem.

Legg for all del bort skyldfølelse og skam. Du prøver faktisk. Du gjør noe. Gi litt faen, og merk deg Jan Erik Volds ord – Det er håpløst, og vi gir oss ikke!