Loven gjelder ikke for alle

Det er vi ganske så vant med i Norge, og i verden generelt. Eliten og politikere slipper ofte unna lovens lange arm rett som det er, og blir de tatt i sin ugjerning så er beklagelsen med medfølgende krokodilletårer ikke langt unna. De siste 7 dager har vi vært vitne til at våre politikere gir blanke faen i smittevernlovene i landet vårt, og når selveste statsministeren blir tatt med buksene nede så burde det få massive følger.
Foto: Arvid Samland/Statsministerens kontor
Foto: Arvid Samland/Statsministerens kontor

Mandag 15. mars kunne NRK fortelle at de hadde avslørt at åtte arbeiderparti topper hadde holdt nachspiel på et hotellrom på Scandic Hotell i Bodø helgen før, i forbindelse med AP sitt landsmøte i byen. På samme tid foregår det største smitteutbruddet i Nordland siden pandemiens start. Nachspielet med AP toppene og nestleder Bjørnar Skjæran bryter følgende nasjonale lover for smittevern:

Norges lover med hammer
  • Det ikke tillatt å arrangere eller delta på sammenkomster som finner sted i eller i tilknytning til en privat bolig eller fritidsbolig, og der flere enn 5 gjester i tillegg til de som bor i boligen er til stede samtidig.
  • Alle bør unngå besøk hjemme og sammenkomster i eget hjem.
  • Det er ikke tillatt å gjennomføre arrangementer, med unntak av begravelser og bisettelser.

Som følge av NRK sin avsløring velger politiet å opprette sak og etterforskning mot deltakerne av nachspielet, men kun 2 dager senere henlegger de saken med forklaring om at ingen lover brytes på grunnlag av at nasjonal og lokal lov ikke er like. I nasjonal lov står det følgende:

«Alle arrangementer utenfor hjemmet forbys, både inne og ute, med unntak av begravelser og bisettelser.»

I de lokale lovene står det at alle arrangement over 10 personer er forbudt, så politiet har her brukt lokale lover som vinnende lov. Mens både påtaleleder i Nordland, Stig Morten Løkkebakken, og statsforvalteren sier at det er de strengeste reglene som til enhver tid gjelder, med andre ord de nasjonale hvor AP toppene klart bryter loven, og burde straffeforfølges og bøtelegges slik hvermannsen blir i lignende saker.

Samme dag som denne saken henlegges så kommer NRK med enda heftigere avsløringer om brudd på smittevernreglene her til lands, denne gangen er det statsminister Erna Solberg som er tatt med buksene nede. Hun avholdt et 60 års lag for seg selv på Geilo med nær familie 25. februar, hvor 13 gjester pluss bursdagsbarnet var til stede. Erna blir intervjuet i NRK programmet Debatten litt senere hvor hun fremstår, etter hva jeg personlig syns, som redd, og egentlig ikke veldig angrende for hva som har skjedd. Hun beklager det hele gjentatte ganger, men det ligger lite troverdighet i ordene hennes likevel. Erna fraskriver seg også å bli dømt for regelbruddet fredagen fordi hun var på en øyekontroll på Ullevål denne dagen, men hadde hun ikke hatt ett øyebefinnende så hadde jo hun også deltatt på fredagen, og som selskapets arrangør så bør hun bøtelegges for 20 000 kr på lik linje som andre som arrangerer noe i pandemien her til lands.

Erna avslutter intervjuet med følgende sitat; – Jeg skjønner hvis folk er lei seg, sinte og synes dette var urimelig, for jeg er jo egentlig litt lei meg og sint på meg selv også.

Bare dette sitatet vitner om at statsministeren ikke er spesielt angrende, hadde hun virkelig ment at hun angrer på dette så burde hun ikke kastet bort politiets ressurser på en etterforskning. Hun burde heller gått sporenstreks til nærmeste politikammer, og betalt bøtene for brudd på smittevernloven.

I samme intervju kommer det også fram at politiet hadde vakter på middagen på lørdagen hvor loven ikke brytes, men anbefalingene om smittevern blir brutt ved å ha flere enn 10 personer er samlet under samme tak. Vaktene var for seg selv i en egen hytte, men de burde jo visst bedre de også for jeg regner med at de visste hvor mange som var til stede pga. sikkerhetshensyn overfor statsministeren. Så dette er kanskje også noe som bør komme opp i etterforskningen som er tatt ut mot statsministeren og hennes selskap.

Restauranten, hvor middagen var på fredagen, har kommentert at vaktene denne dagen skulle sitte i sitt eget rom adskilt fra selskapet. Da må jeg nesten spørre meg hva som er poenget med disse vaktene når de tydeligvis aldri er i samme rom som statsministeren, er dette et område vi kanskje kunne spart noen millioner på hvert år? 

Erna Solberg burde uten tvil melde seg selv for politiet da hun vet at hun som arrangør og hennes selskap har brutt loven, de bør betale de 150 000 kr som dette lovbruddet har medført. Hvis dette ikke blir gjort, eller at saken mot dem henlegges slik det ble gjort i Bodø, så kommer regjeringen til å slite med å overbevise folk om å holde seg hjemme i tiden som kommer. Hvorfor skal folket følge lover og anbefalinger når de som lager disse ikke klarer å overholde dem selv? Erna sier i intervjuet med NRK at selskapet var planlagt i 2 uker før avreise til Geilo, hvordan hun ikke klarte å sette seg inn i lokale og nasjonale regler for en slik sammenkomst, midt i en pandemi hun kjemper mot hver dag er utenkelig for meg. Men loven er vel ikke for alle, noen setter seg over den mens politiet faktisk er til stede.

Så kjære Statsminister du har ødelagt både din personlige troverdighet, Høyres og regjeringens troverdighet. Du har spyttet på dugnadsånden i dette landet. Nå er folket lei av pandemi og politiske skandaler, og da bør du også betale prisen som resten av oss må ved regelbrudd. La oss håpe politiet ikke også henlegger saken mot deg slik de henla saken mot AP toppene i Bodø tidligere denne uken. I så tilfelle mener jeg statsministeren bør forlate sin post for å rydde opp i denne suppa hun har skapt, for dette er virkelig det siste vi trenger i en pandemi som nå er ute av kontroll i Norge.

Maxmedia vil gjerne ha flere meninger og synspunkter. Send oss din tekst her, og du kan lese mer om å sende inn innlegg til oss her.

Endringer

mars 19, 2021 22:12
Endret formatering og lagt til illustrasjonsfoto.