Vi må aldri glemme, men først …

Skader på en Jødisk butikk i Magdeburg etter Krystallnatten i 1938. Foto: Tyske Statsarkiv Bundesarchiv_Bild_146-1970-083-42,_Magdeburg,_zerstörtes_jüdisches_Geschäft
Skader på en Jødisk butikk i Magdeburg etter Krystallnatten i 1938. Foto: Tyske Statsarkiv

Som vanlig har det vært noen debattinnlegg om krystallnatten, og det skrives vel og bra om at vi aldri må glemme. Men hva gjør vi i Norge når sør-amerikanske høyreekstreme kupper Bolivia? Jo da er det stille i norske medier og politiske partier. Ikke bare glemmes det, vi ignorerer de høyreekstreme kreftene som marsjerer i gatene, stjeler makten fra demokratiske valgte ledere og regelrett sier de vil drepe og utslette sine minoriteter i Bolivia.

Norske medier har vært unnfallende i sin omtale om hva som egentlig skjer i Bolivia.

De få norske mediene bortsett fra Klassekampen som i det hele tatt omtaler det som skjer, skriver at den demokratiske valgte presidenten Morales «gikk av». Ikke at han ble tvunget til å gå av. De skriver om «rapporten» som viste valgfusk, selv om den aldri er lagt frem. De skriver om en president som «urettmessig» stilte til valg en fjerde omgang. Selv om høyesterett avgjorde at det ikke var lovstridig. Hva slags andre omskrivinger av virkeligheten skal vi bruke om denne konflikten som vil utarte seg de neste ukene og årene?

Så langt har kun Klassekampen og ett politisk parti(Rødt) i Norge tatt bladet fra sin munn. Hvor lang tid trenger de andre før de i det hele tatt omtaler hva som skjer på en måte som ikke fordummer virkeligheten og lar høyreekstreme krefter uimotsagt ta makten?

Evo Morales i 2008 Foto: Joel Alvarez
Bolivias presiden Evo Morales måtte nylig trekke seg som president og søke asyl i Mexico, etter at militæret og politiet utlyste arrestordrer på ham. Foto: Joel Alvarez

Det er nå vi må støtte Morales og hans parti. Det er nå vi må si høylytt i fra. Om tre år er det for sent, da brenner allerede skogen og vi må forhandle med nok en fascist, slik regjeringen nå gjør i Brasil. Om tre år er landet solgt stykkevis og delt for sine rike litium resurser, uerstattelige regnskoger og olje som aldri burde blitt utvunnet. Da skal du se MDGs Bastholm roper ut om klimakrise, SV  rister blodfattig på hodet, AP toer sine hender og regjeringspartiene holder klokelig kjeft for å holde seg inne med USA.

Vi må aldri glemme, men først må vi klare å snakke om de høyreekstreme som marsjerer i gatene på høylys dag og kreftene som lar det skje.

Maxmedia vil gjerne ha flere meninger og synspunkter. Send oss din tekst her, og du kan lese mer om å sende inn innlegg til oss her.