Trenger vi kjøttskam?

tenkende ape
Foto: Gerhard Gellinger / Pixabay

Kjøttskam er et nytt ord som har dukket opp i den siste tiden på lik linje med flyskam, som begge har dukket opp i forbindelse med økt bevissthet rundt klimaet.

Ordene blir ofte latterliggjort av både enkeltmennesker, politikere og redaktører. Det er ikke bare et tegn på ignoranse, men det er også veldig skremmende å se hvordan holdninger spesielt politikere velger å offentliggjøre.

Mange mener at denne skammen blir påtvunget den enkelte der motivet er å få andre til å skamme seg og få dårlig samvittighet. Det er her så utrolig mange har misforstått noe vesentlig.

Kanskje er det ikke så rart at mennesker velger å stille seg på bakbeina når ordet er bygget opp på denne måten. Ordet «kjøttskam» i seg selv høres selvfølgelig forferdelig ut. Er målet at mennesker skal skamme seg for å spise kjøtt eller for å fly? Eller kanskje poenget er å få mennesker til å tenke seg om og å se sin egen verdi i lys av hva man selv har makten til å endre på?

Det høres mindre pent ut, men det burde kanskje blitt kalt for en tenkepause? Enkelt og greit. Vi må tenke oss om, hver og en av oss. Hva er det med å fly som er galt? Hva er det som er galt med å spise kjøtt? Når det kommer til det sistnevnte, så er det ganske åpenbart. Uskyldige dyr blir avlet opp, og kommer til denne verden kun for å ende på en tallerken. Som om ikke det var nok, så lever de fleste i frykt og sorg mesteparten av sine korte liv uten noen form av empati fra omgivelsene. For, som vi vet, er ikke homo sapiens den eneste arten med et rikt følelsesliv.

Vi mennesker er såpass smarte at vi vet hva som foregår. Vi har også en mekanisme i oss som gjør at vi kan ignorere det vi ikke liker og late som det ikke skjer. Det er nettopp derfor det er så utrolig viktig for hver og en av oss å ta en tenkepause. Tenke litt igjennom hva slags mennesker vi er og hvem vi ønsker å være.

Maxmedia vil gjerne ha flere meninger og synspunkter. Send oss din tekst her, og du kan lese mer om å sende inn innlegg til oss her.