«Manipulert av pappa»

En sunn vegansk frokost.
FOTO: Bernadette Wurzinger / Pixabay

«Mitt barn ville bli veganer, så jeg manipulerte henne til å tro det var nærmest umulig – slik at hun gav opp og ble fleksitarianer i stedet».

En respons til innlegget om et barn som ville bli veganer, men endte opp som «fleksitarianer» av Samuel Rostøl, dyrerettsaktivist.

Samuel Rostøl, dyrerettsaktivist.
Foto: Morten Lauveng Jørgensen

Først og fremst – jeg digger fleksitarianere. Det å bevisst velge å spise færre dyr og mer planter er vakkert og imponerende – og er positivt både for dyrene og for vår felles fremtid. 

Samtidig går det rundt for meg når jeg leser denne teksten om en pappa som ble så handlingslammet av sin datters modige valg om å bli veganer at han brukte en uke på å manipulere henne til å gi opp. For i stedet for å støtte henne og leite frem oppskrifter på sunne og gode måltider – valgte han å lage en liste over retter han trodde hun ikke kunne spise lengre, og slik med jernhånd styre henne steg for steg bort fra et vakkert valg som kunne ført dem nærmere hverandre. I etterkant skrev han også en tekst der han latterliggjorde datteren og blant annet kalte henne fanatiker – fordi han ikke visste at produkter som «kan inneholde spor av» anses som veganske

Dette er ikke handlinger en bør skryte av som forelder. Dette er handlinger en bør skamme seg over. 

Hans liste over matretter hun ikke kunne spise lengre inneholdt mange matretter som det lett kan lages plantebaserte versjoner av, og hvor Tante Google hadde gitt gode svar innen sekunder. «Vegansk pizza» gir tusenvis av gode svar. Googler du «Vegansk pålegg» finner du både kommersielle og hjemmelagede alternativer som er lett tilgjengelige. 

Fra en veganer til en forelder som synes dette er vanskelig har jeg et godt og velment tips; veldig mange måltider finnes det veganske varianter av. Bruk Google, skriv «vegansk» foran navnet på retten, og du vil sannsynligvis få opp noen gode forslag som du kan eksperimentere med. Og eksperimenter gjerne sammen – å lage mat sammen er en viktig og fin aktivitet for hele familien. 

Det hadde kunne blitt en umåtelig vakker historie om en datter som tok et selvstendig valg, og om en pappa som møtte datterens modige avgjørelse og støttet og inspirerte sin datter. I stedet ble det en historie om en far som manipulerte sitt barn til å gi opp – og som fikk leserne til å le av datterens naivitet og uvitenhet. 

Synd.

Maxmedia vil gjerne ha flere meninger og synspunkter. Send oss din tekst her, og du kan lese mer om å sende inn innlegg til oss her.