Hei Dagbladet, rasister trenger ikke en plattform

Tre hender rekt i værtet i protest i ulike hudfarger
Foto: Tumisu, Pixabay

Vi trenger ikke anta hva rasister og fascister kommer til å si, og det er ingen forhåndsdømming på gang. De har sagt det samme siden rasisme var en greie, vi vet hva de mener. Vi har allerede hatt debatten om meningene deres er akseptable, og de tapte. Det er ikke noe poeng i å fortsette den.

Det de mener er direkte skadelig for marginaliserte grupper i samfunnet vårt. De søker å undertrykke eller utrydde hele grupper med mennesker, og det at de får lov til å ytre disse meningene i offentlighet svekker muligheten folk fra disse gruppene har til å bidra i samfunnsdebatten.

Likevel mener Dagbladet at det er viktig å gå ut på lederplass og forsvare rasisters ytringsfrihet når de ikke får bruke offentlig rom til å demonstrere.

Faksimile fra Dagbladet 2020.06.21

Det er ingen som har sagt at rasister ikke har ytringsfrihet. De har derimot ikke noe krav på å få hvilken som helst plattform de ønsker. De som stiller plattformene sine til rådighet for slike grupper bør stilles ansvarlige for det som sies der.

Myndighetene har som oppgave å beskytte alle fra slike angrep. Ved å la rasister bruke offentlige rom som plattform feiler de i denne oppgaven.

Selv svarer jeg ikke på uoppfordrede meldinger fra rasister. Jeg debatterer ikke med folk som siterer argumentasjon fra hvit makt-segmentet av ytterste høyre.

Argumentet «13% av befolkningen begår X% av kriminalitet» er ett slikt eksempel, løftet omtrent direkte fra nettsiden Stormfront og brukt såpass ofte nå at det bokstavelig talt er latterliggjort som et mem. Det tar ingen høyde for omstendigheter som sosioøkonomiske tilstander og rasistisk motivert politiinnsats mot ikkehvite grupper som resulterer i at folk fra disse gruppene ender opp med å bli arrestert og dømt langt oftere for ting hvite slipper unna med.

Som sagt, jeg debatterer ikke med drittfolk. Jeg trenger ikke involvere dem for å plukke fra hverandre argumentene deres, så det eneste de får av meg er en blokkering. Det burde Dagbladet også gjort.

Maxmedia vil gjerne ha flere meninger og synspunkter. Send oss din tekst her, og du kan lese mer om å sende inn innlegg til oss her.