NOAH avkler griseindustrien med ny film

Dyrevernorganisasjonen NOAH kom i går med en ny film. Dokumentaren forteller hvordan griseindustriens hardhendte behandling av dyrene ikke er et avvik, men normalen.

«De fleste besøker aldri en gård, et melke- eller kyllingfjøs. De går bare til butikken, og kjøper egg, melk og kjøtt der. De aner ikke hvor det kommer fra. De aner ikke hva disse dyrene har gjennomgått for å produsere disse produktene. Systemet er konstruert slik at hvis du ikke gjør en stor innsats, så vil du aldri få se systemets stygge side. Og selv om du prøver så er det ikke så enkelt.»

Slik åpner filmen «Faktisk lovlig – Et innblikk i grisenes liv”. Stemmen tilhører Yuval Harari, forfatteren av de internasjonale bestselgerene Sapiens og Homo Deus.

Fokuset i filmen ligger på den dårlige behandlingen av grisene. Den viser hvordan lovverket og holdningene bidrar til å skape dårlig velferd. Filmen går igjennom alle fasene i grisene liv. Underveis blir vi kyndig ledet av veterinærer og internasjonale eksperter på atferd hos dyr.

Systematisk brutalitet

Filmen viser den systematiske bruken av brutalitet, tvang og frihetsberøvelse. Det manglende fokuset på velferd, sunnhet og helse er nesten vanskelig å ta innover seg.

Tall fra Animalia viser at 99% av griser lever innendørs hele sine liv. Og at grisene på 80-90 kilo kun har 0,8 kvadratmeter å leve på. Enkelte undersøkelser viser ifølge filmen at 80% av griser har unormale ledd og opptil 25% av hunngrisene har alvorlige magesår.

De internasjonale ekspertene i etologi Per Jensen (Lindköping Universitet), Bo Algers (SLU) og Marc Bekoff (Colorado Universitet),  medvirker i filmen. De drar i tillegg frem problemer som slåssing og stress. Problemer som er utypisk for griser, men som oppstår på grunn av de trange forholdene grisene lever i. 

Filmen viser også klipp av grisemødre som er for tunge til å stå på sine egne bein. Siden de er avlet til å få flest mulig barn har de store problemer med å flytte seg til fødebingene.

Faktisk lovlig - Screenshot - Sparking av Høygravid gris
I dokumentaren ser vi en bonde som både slår og sparker en høygravid gris. Hvorvidt dette er lov sies ikke.

Nytt materiale fra Norge

Filmen viser video fra norske gårder, norsk transport, norske landbruksskoler og norske slakterier. Opptakene er gjort av NOAHs egne folk. I tillegg benyttes materiale filmet av Frank Nervik. Han brukte skjult kamera til å dokumentere forholdene hos norske grisebønder og holdninger i industrien ellers. Filmen viser også opptak av grises som gasses i Sverige filmet av Sveriges Landbruksuniversitet (SLU). Å filme det som skjer i gassfellene har ikke vært mulig å filme i Norge i følge NOAH. Men opptakene fra SLU viser samme metode som er vanlig i Norge.

Dette er ikke første gang materiale fra Frank Nervik har har blitt brukt i en dokumentar om gris. Nervik har bidratt med skjulte opptak fra norsk svinenæring til filmen «Griseindustriens hemmeligheter» sammen med Norun Haugen. Men denne gangen er det kun skjulte opptak fra Nervik som blir brukt.

Nervik sto også bak noen av opptakene i filmen «Pels», som ble vist på NRK i 2014.

Som kontrast viser filmen video av griser og villsvin som lever i frihet eller som kjæledyr. Dette gjøres for å sammenligne forholdene i Norge med hva ekspertene mener er et mer egnet miljø og et akseptabelt nivå av dyrevelferd.

En ting er helt klart etter å ha sett denne filmen: I industriell griseproduksjon er det svært mange brutale måter å behandle dyrene på som er fullt lovlig.

Spørsmålet er synes vi det er greit?

Dokumentaren er tilgjengelig på Youtube og er produsert av NOAH.